انواع مدیای  فیلتر و دسته بندی آنها :

مدیای فیلتر شامل بخشی از آن می شود که وظیفه از بین بردن آلودگی ها را دارد. این بخش از فیلتر معمولا به صورت ورقه ای تولید شده، سپس آن ها را به شکل چین دار در می آورند تا مساحت بیشتری از آن در مقابل جریان سیال قرار گیرد. شکل ظاهری مدیا منجر به کاهش اختلاف فشار به وجود آمده شده و ضمنا ظرفیت جذب آلودگی فیلتر را نیز بالا می برد.

در بعضی از موارد مدیای فیلتر ها از چند لایه تشکیل شده و یا به شکل پوشش شبکه بندی شده ای برای بهبود عملکرد آنها تولید می شوند. پس از چین دادن به ورقه های مدیا و بریدن آنها به اندازه های مناسب، دو انتهای آن را به کمک یک گیره خاص و یا ماده چسبنده به هم متصل می کنند.

برخی از مدیا های مورد استفاده از سلولز، کامپوزیت های فایبرگلاس و یا دیگر مواد مصنوعی تشکیل شده و همچنین آنها به دو دسته سطحی و عمقی (دارای حجم) تقسیم می شوند.

مدیای سطحی :

در گذر از مدیای سطحی سیال مسیر مستقیمی را طی می کند. آلاینده ها توسط سطح المان فیلتر موجود در مسیر جذب می شوند. المان های فیلتر نوع سطحی معمولا از رشته های به هم تنیده شده تشکیل شده اند. به دلیل دقت بالا در تولید صفحات مدیای فیلتر، تمامی حفره های موجود در آن دارای اندازه های یکدست می باشند. این اندازه های یکسان بطور دقیق هم اندازه با بزرگترین ذره کروی هستند که تحت شرایط خاص و در ضمن انجام آزمایش می توانند از مدیای فیلتر عبور کنند. اگرچه با افزایش میزان ذره هایی جذب شده توسط مدیای فیلتر، آلاینده ها با اندازه کوچکتر نیز نمی توانند از آن عبور کنند. همچنین ذره هایی که دارای قطر کمتر و طول بلندتری (رشته الیاف) هستند ممکن است از مدیا عبور کنند.

مدیای سطحی

مدیای عمقی :

در نوع عمقی مدیای فیلتر سیال باید مسیری غیر مستقیم را در طول مواد تشکیل دهنده آن طی کند. به دلیل ساختار خاص ،  این نوع مدیا از حفره هایی با اندازه های مختلف تشکیل شده اند. بر اساس توزیع اندازه های حفره ها ، این نوع مدیا دارای میزان ظرفیت بالای جذب ذرات آلاینده ی بسیار کوچک می باشد.

ماهیت مدیای فیلتراسیون و فرآیند های جذب آلاینده ها در المان فیلتر ، می توانند به خوبی این سوال را پاسخ دهند که چرا برخی از فیلتر ها دارای عمر مصرف طولانی تری نسبت به بقیه هستند.

به طور کل مدیای فیلتر شامل میلیون ها حفره ریز تشکیل شده از الیاف هستند. حفر ها دارای اندازه های مختلفی بوده و در طول لایه های مدیای فیلتر برای ایجاد یک مسیر غیر مستقیم برای جریان سیال ، به هم پیوسته شده اند.

ساختار مدیای عمقی ( دارای حجم )

دو نوع اصلی مدیا عمقی مورد استفاده برای المان های فیلتر، سلولز و فایبرگلاس می باشد. سوراخ هایی که بر روی مدیای تشکیل شده از سلولز قرار دارد، دارای اختلاف اندازه گسترده ای با یکدیگر هستند. این اختلاف به دلیل شکل و اندازه های غیر معمول الیاف تشکیل دهنده ی سلولز می باشد. در مقابل مدیای فایبرگلاس شامل حفره هایی با اندازه و شکل یکسان است. به طور کل، الیاف فایبرگلاس نازک تر از الیاف سلولز بوده و دارای سطح مقطع یکنواخت و دایره شکل هستند. این تفاوت های معمول بین الیاف ، علت عملکرد بهتر مدیای فایبرگلاس و مزیت استفاده از ان ها را نشان می دهد. باید توجه داشت که الیاف نازک تر ، یعنی تعداد منافذ بیشتر در یک فضای مشخص. علاوه بر آن الیاف نازک تر می توانند به خوبی در نزدیکی یکدیگر قرار گیرند و حفره های کوچکتری را تشکیل دهند که خود منجر به عملکرد بهتر فیلتراسیون می شود. در نهایت ظرفیت نگهداری آلودگی همانند بازدهی فیلتراسیون به عنوان یک پیامد ، بهبود خواهد یافت.

ساختار نوعی فایبرگلاس زبر

ساختار نوعی فایبرگلاس نرم